Par zīmuļiem

Šis ieraksts būs veltīts zīmuļu tēmai. Facebookā ir izveidota domubiedru grupa “Montessori materiāli” un tur mammas ir dalījušās ar dažādām idejām zīmuļu organizēšanai. Montessori kabinetos un bērnu mājās zīmuļi tiek kārtoti šādi. Šajā ierakstā parādīšu, kā to darām mūsmājās.

Zīmulļi 3

Mēs esam iecienījuši firmas “Maped” zīmuļus. Tos pērkam kancelejas preču vairumtirdzniecības bāzē “Rīga” (Maskavas ielā 150). Bāzē šiem zīmuļiem ir viena no labākajām cenām Rīgā.

Zīmuļi 8

Man ļoti patīk, ka šajā komplektā ir arī zelta zīmulis (tas ir visīsākais zemāk redzamajā attēlā), tas labi noder tad, kad ir jākrāso kādi uzdevumi, kas saistīt ar zelta pērlīšu tēmu (matemātiku).

Zīmuļi 9

Ja šo ierakstu lasa kāds mākslas pasaules pārstāvis, tad ļoti atvainojos, ja nepareizi lietoju vārdus “krāsa” un “tonis”, atceros, ka draudzenes (mākslinieces) reiz mācīja, ir trīs pamatkrāsas (dzeltena, sarkana un zila) un visi pārējie ir toņi, jo ir sajaukti no pamatkrāsām. Pamatkrāsas uzjaukt nevar. Turpmāk ierakstā tomēr lietošu krāsas, lai citiem nesajauktu galvas. :)

Maza atkāpe par to, kāpēc tieši 11 trauciņi. Montessori sajūtu materiālu grupā ir krāsu materiāls ar 3 kastītēm. 1. kastītē ir 3 pamatkrāsas, 2. kastītē ir 11 krāsas un 3. kastītē ir 9 krāsu toņu pārejas. Tad nu šis zīmuļu statīvs ir ar tām pašām krāsām, kas ir 2. krāsu kastītē – dzeltenu, sarkanu, zilu, zaļu, oranžu, violetu, rozā, brūnu, melnu, baltu un pelēku. Mazākiem bērniem iesaka zīmuļus, kar ir ar 3 šķautnēm (3 pirkstu tvēriena dēļ) un pēc iespējas resnākus. Varbūt kādam rodas jautājums, kāpēc vispār vajadzētu šādi šķirot zīmuļus, visi taču var stāvēt vienā kastē vai traukā. Atgādināšu, ka Montessori ir par to, ka katrai lietai ir sava vieta un arī šeit katrai krāsai ir sava vieta un bērns var uzskatāmi redzēt, cik daudz un dažādu toņu ir katrai no krāsām. Kad zīmuļi ir šādi sašķiroti, tad bērns var ērti strādā tikai ar vienu krāsu, piem., tēmu sasaistot ar kādu no Imanta Ziedoņa “Krāsainajām pasākām”.

Bērniem pirmskolas vecumā iesaka strādāt/krāsot/rakstīt ar zīmuļiem, lai bērns var redzēt, kā spiediens, ar kuru tiek zīmēts/rakstīts/krāsots, ietekmē krāsas košumu.

Šādi ir izkārtoti mūsu zīmuļi. Tie ir salikti bērnu biezenīšu burciņās, uz katras no burciņām ir uzlīmēts attiecīgās krāsas aplītis. Tos izdrukāju un pēc tam izkrāsoju, izgriezu un ar skoču/līmplēvi pielīmēju.

Zīmuļi 1

Kādus no aplīšiem palīdzēja krāsot arī Adriana.
Tātad šo projektu pavisam noteikti var veikt kopā ar bērnu.

Zīmuļi 2

Vienā no Mākslas istabas blogierakstiem redzēju šādu ideju un  izmēģināju to arī ar mūsu trauciņiem un radās vēl viena variācija par šo tēmu. Pašreiz mūsu trauciņi izskatās šādi (visiem gan vēl nav attiecīgās krāsas krāsainais papīrs sagādāts, tāpēc arī bildē tika tie, kas ir gatavi).

Zīmuļi 5

Parasti zīmuļi stāv uz kumodes un smukā kastē. Tad, kad ar tiem tiek strādāts pie galda, tad trauciņus izliek ārā. Krāsainais papīrs, kas ir burciņā, palīdz zīmuļus ielikt īstajā trauciņā, tad, kad burciņas ir saliktas kastē un aplītis, kas ir uz sāna, vairs nav pamanāms. Realitāte ir tāda, ka bērni pa dienu visus zīmuļus ir iznēsājuši pa dzīvokli (tad viņi krāso pie virtuves galda, tad pie sava galda, tad uz grīdas, tad uz paklāja un ne vienmēr visu noliek atpakaļ, tad viņi vēl izdomā, ka zīmuļi varētu būt puķes, karotes, .. ) un bieži trauciņi ir tukši.

Zīmuļi 6

Iesaku blakus zīmuļu traukiem nolikt arī zīmuļu asināmo, lai bērns pats var sev palīdzēt, kad kāds zīmulis ir nolūzis vai izzīmēts.

Zīmuļi 7

Apkopojot citu mammu ieteikto, tad iecienītākās zīmuļu firmas būtu šīs (un īpaši iecienīti ir arī  akvareļzīmuļi):

  • Faber Castell
  • LYRA
  • Maped
  • KOH-I-NOOR

Jau pieminētajā “Montessori materiāli” Facebook grupā mammas parādījušas vairākas jaukas idejas par to, kā viņas kārto krāsainos zīmuļus. Zemāk pāris piemēri iedvesmai.

1. Kristiānas zīmuļu turētāji ir no kartona. Un, spriežot pēc Kristiānas bildēm, viņa no kartona var uztaisīt teju vai visu! :)

KristiānaStukāne

2. Viktorijas zīmuļu turētāji ir no Actimel trauciņiem.

ViktorijaLipska

3. Laima ir izmantojusi tualetes papīra rullīšus, dziju un koka plāksnītes.

LaimaKronberga

Kā redzams, tad mammu radošumam nav ne malu, ne gala. :) Varbūt, ka Tu, palūkojoties apkārt, ieraudzīsi kaut ko citu, kas varētu noderēt tieši jūsu mājas zīmuļu sašķirošanai!

Lai skaista un krāsaina nedēļas nogale!
Ar sveicieniem,
Evelīna :)

7 domas par “Par zīmuļiem

  1. Nīderlandē klasēs zīmuļi “stāv” koka kastītēs, bet neesmu redzējusi,ka viņi tiek atdalīti pa krāsām-ir vairākas kastītes, kurās ir dažādu krāsu zīmuļi-tas ir 4-5-6gadniekiem, lielākiem ir katram savs zīmuļu komplekts skolas sola atvilktnē. Nu bet pavisa, maziem tiešām forši ir sakārtot zīmuļus tā, kā apraksti tu-krāsu apguvei un tā.

  2. Paldies par ļoti krāsaino un praktiski nodrīgi ierakstu!:) Nebiju iedomājusies šādi grupēt zīmuļus, bet sen jau domāju, ka visi rakstāmie ir vienā nekārtības pilnā kastītē un nav pārredzami. Tad nu es arī mēģināšu izmantot burciņas kā Tu, bet tās noformēt līdzīgi kā Laima, jo droši vien izvietošu redzamā vietā. Vienīgais, kam laikam nepiekrītu (kaut gan laikam tā būtu pareizāk), ka pirmsskolas posmā jāizmanto tikai zīmuļus. Man patīk krītiņi un flomasteri krāsu spilgtumu dēļ. Pagaidām tik labus zīmuļus neesmu atradusi, lai sāktu domāt citādāk, bet varbūt…:)
    Paldies vēlreiz, tiešām noderīgi!:)

  3. Jā, man arī patīk ideja- drīz vien būs jāsakārto tik jāizdomā trauciņi. Man neizdevās feisbukā atrast to domubiedru grupu, gribēju papētīt to kartona kastīšu uztaisīšanu tuvāk.

    1. Sveika, Rita! Varbūt uzaicini mani FB kā draugu un tad es varētu Tevi pievienot šai grupai (tās statuss ir uzlikts kā “secret”, tāpēc arī nevarēji atrast).

      1. Mans puika tikai tagad ir ticis līdz tam vecumam, kad mamma var sākt domāt par Montesoti materiālu sagādi, tāpēc gribēju noskaidrot, vai šī facebok grupiņa vēl aizvien ir “dzīva” un vai es varētu tai pievienoties?

Komentēt